Пн–Пт: 09:00–17:00 brom@brom.ua

Гриби, ягоди й радіація

Організм вимагає поповнити запас вітамінів, неабияк зменшився за холодну пору року.
“Папа, мама – хочу полуницю, чорницю, суницю” - так хочеться порадувати дітей, випробувати смак солодощі самим, і ногу самі ведуть до апетитних, стиглих ягід.
А гриби! Як приємно пройтися лісом, шукаючи маслюки, білі гриби, подосіновкі в передчутті приготованих смачних страв.

Ягоди з радіацією …

Сподіваємося, що Ви з цим не зіштовхнетеся. Але надія – категорія ризикована. А ось дозиметри нададуть точну відповідь. Особливо якщо мова йде про здоров'я дітей.

Вплив радіації на людину, особливо зі слабким імунітетом і, на тих, хто має хронічні хвороби, може мати серйозні наслідки. Радіоцезій, сумний супутник аварій на АЕС, при попаданні в організм, накопичується в серці, м'язах, і печінки. Небезпечний внутрішнім опроміненням.
Здорових школярів, на жаль, зараз меншість. І ще одне захворювання зовсім ні до чого, тим більше якщо ця поразка щитовидної залози або не дай Бог онкологія.
Радіацію не можна побачити і відчути на смак, вона зберігається в організмі людини до критичного моменту. А ось цього можна і потрібно уникнути!

Вимірюємо радіацію в ягодах і грибах

Почнемо з нормативки.
Наказом Міністерства охорони здоров'я України №256 від 03.05.2006 затверджену допустиму норму радіації (137Cs – радіоцезій і 90Sr – радіоактивний стронцій) в продуктах харчування. Документом визначено нормальний рівень радіації в залежності від віку за категоріями:

  • молоко і молочні продукти (тверді і плавлені сири, масло);
  • м'ясо та м'ясопродукти;
  • риба, водорості і напівфабрикати;
  • зерно, борошняні, хлібобулочні та круп'яні вироби;
  • яйця птиці;
  • овочі.
Нас цікавить в першу чергу фруктово-ягідні культури та гриби.

таблиця допустимого рівня радіонуклідів у продуктах харчування, у т.ч. грибах та ягодах

Проаналізувавши таблицю, звертаємо увагу на 2 важливих моменти:

  1. Зміст радіоцезію та стронцію радіоактивного в висушених продуктах значно вище, ніж в свіжозібраних.
  2. Концентрація небезпечних радіоактивних елементів в грибній продукції більше, ніж в ягодах.

Не забувайте про це, збираючи гриби та ягоди в передмістях, в лісах недалеко від сіл і селищ.
Які одиниці вимірювання радіації в продуктах?
Це відносна величина, що залежить від активності радіоактивного джерела (радіонукліда) і ваги – Бк/кг (Беккерель (Bq) на кілограм).

Цікаво, що в різних країнах, допустима норма радіації різниться.
Наприклад, в Білорусії нормальний рівень радіації, що випромінюється Cs-137 і безпечний для здоров'я людини для сирих грибів всіх видів становить 370 Бк/кг, для ягід - 185 Бк/кг.

Як зменшити ризик потрапляння радіонуклідів в організм?

Основна порада - не купуйте грибну і ягідну продукцію в несанкціонованих місцях торгівлі. Там Ви ризикуєте принести додому радіаційно-небезпечні продукти.

Якщо вибираєте ягоди і гриби на ринку, обов'язково перевірте їх на утримання радіаційного цезію в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.

Варіант не завжди відповідний, особливо якщо так захотілося спробувати смачні дари лісу, а продають їх в далекому селі, куди Ви заїхали по дорозі на риболовлю.

Що робити ?

Виміряти радіацію, зробити проби на вміст радіонуклідів допоможе портативний прилад для радіаційного контролю. Не варто довіряти продукції з особистого підсобного господарства, яку пропонують придбати з лотків, встановлених прямо на дорозі.
Контрольних інстанцій там немає, пред'являти претензії теж нікому. Вихід один – виміряти радіацію і перевіряти продукти самостійно.Останнім часом почастішали випадки збору ягід та грибів в Зоні відчуження (Чорнобильській зоні) про що постійно інформує Поліція в своїх новинних ресурсах.

У яких ягодах найбільш часто перевищується допустимий рівень радіації?

Перш за все рекомендується перевіряти дикорослі ягоди, серед яких зустрічаються справжні “хранителі” радіоактивного цезію. Це перш за все журавлина, лохина, брусниця і чорниця. “Більш благополучні” в цьому плані - суниця, горобина, малина, калина і ожина.

У яких грибах слід в першу чергу виміряти радіацію?

Гриб дуже добре вбирає в себе весь бруд, включаючи радіонукліди з забрудненого грунту і повітря, що загрожує отруєнням.

Слід знати, що краще відмовитися від збору грибів-рекордсменів по радіації: гриб польський, курочка, горькушки, корбан, моховик жовто-бурий.

При заготівлі необхідний радіаційний контроль для грибної продукції, активно концентрує небезпечне забруднення - моховиков, маслюків, сироїжок, рижиків і груздів.

Найбільш підходять до вживання в їжу гриби із середньою і малою здатністю до накопичення – гриб білий, підосичники, підберезник, а також опеньок осінній, дощовик перловий, гриб-парасолька, печериці та гливи.

Якщо все-таки вирішили відправитися в ліс за грибами-ягодами, при зборі дотримуйтеся правил:

  • щоб не отруїтися, беріть виключно їстівні гриби, які Вам відомі;
  • не проводьте збір в лісах поблизу виробничих підприємств, ферм, шосе і залізниці. Гриби вбирають в себе радіацію, що за хвилину визначається приладом, солі важких металів і стають небезпечними;
  • небезпеку приховують старі гриби. При старінні в них відбуваються складні хімічні процеси, в ході яких виробляються отруйні речовини;
  • не дозволяйте дітям торкатися до підозрілих і невідомих плодів;
  • не купуйте на ринку грибні консерви, виготовлені вдома, а також грибну ікру, сухі гриби, і різні салати з грибами.
Чи можна зменшити вміст радіонуклідів і отримати допустимий рівень радіації ?

Гриби - продукт швидкопсувний, готувати їх краще відразу після збору, не відкладайте їх обробку.

Рекомендується відварювати в декількох водах, не менше 3 разів за 30 хвилин. Мало одного смаження.

Ми далеко не завжди проводимо радіаційний контроль продуктів на вміст радіонуклідів по простому незнання, що вони можуть бути небезпечними. Ну і звичайно часто зустрічається думка - “ми від Чорнобиля далеко, та й було це вже давно”.

Радіаційний контроль будинку, на ринку і в магазині

  1. “Я купую гриби у одного продавця вже давно, довіряю йому і нормально себе почуваю”.

    Дивлячись як часто купуєте, і що купуєте. Раз на рік або раз на тиждень?
    Систематичне вживання заражених грибів сприяє накопиченню цезію в організмі, що небезпечно для здоров'я. Крім того, продавець може поняття не мати, який допустимий рівень радіації і не знати про радіоактивну небезпеку реалізованих овочів і фруктів (а може знати, але приховувати).

  2. “Купив ягоди, прийшов додому, у мене є дозиметр радіації, перевірив. З'ясувалося, що нормальний рівень радіації перевищено. Як вчинити?“

    Слід звернутися в санітарно-епідеміологічну інспекцію, а краще відразу зателефонувати в МНС. Кожен такий випадок – це НП. Служби контролю локалізують джерело радіації, проведуть роботи з дезактивації, задіють силові структури для розслідування події. Негайно звертайтеся до професіоналів!

  3. “Чому державні контролюючі служби не якісно проводять радіаційний контроль і в продаж потрапляють радіоактивні ягоди і гриби?”

    Напевно, з тієї ж причини, чому на полицях в супермаркетах зустрічаються прострочені продукти, а фрукти і овочі часто напхані нітратами.
    Бракує персоналу, бажання, шкода витратити гроші хоча б на один прилад що вимірює радіацію, а й чого гріха таїти - не виключено, що нечисті на руку чиновники відповідальних органів готові закрити очі на порушення за винагороду.

Якщо говорити про великі заготівельні контори, консервні заводи, супермаркети, усіх, хто оперує з оптовими партіями харчової продукції, кращий і швидший варіант виміряти радіацію в грибах і ягодах – скористатись стаціонарним дозиметром-радіометром - його ціна більше, ніж у портативних вимірювачів радіації і покупка виправдана для потужної компанії, що оперує поставками в обсягах тонн і десятків тонн плодово-ягідної продукції.
Але не можна забувати про два важливих аспектах – окупності та іміджі.

Ціна. Його придбання можна порівняти з продажем невеличкої партії тільки однієї полуниці! І фінансові витрати навіть не найголовніше.
Це сильний рекламний, іміджевий хід для компанії. Покупці будуть знати, що кожен продукт проходить жорсткий радіаційний контроль. Звідси довіра, лояльність і зростання продажів.

Повертаючись до питання чому вимірюють радіацію в грибах і ягодах, відзначимо, що прилад часто дарують в подарунок, як наприклад телефон або годинник. Чому б і ні ?

Якщо Ваш родич - завзятий грибник, любитель ягід, і шанувальник самостійного збору лісових дарів, нехай краще носить прилад вимірює радіацію з собою. Так спокійніше. І йому і Вам.


Ягодам і гриби не довіряй – краще радіацію перевіряй !


Схожі статті

Що таке радіація та види випромінювання

Випромінювання не лише від радіоактивних матеріалів