Пн–Пт: 09:00–17:00 brom@brom.ua

Для в'язких, м'яких, рідких продуктів – огляд термометра щупа FLUS TT-02

Смак і безпека! Ось для чого потрібно контролювати точно і вчасно, а отже, на всіх етапах приготування їжі, температурний режим. Температура в духовці - це лише опосередкований показник, оскільки фактично ми бачимо температуру повітря всередині, а цікавить нас, скільки градусів всередині, особливо якщо ціла курка чи качка або пухкий торт, пиріг.
Пролог
Вплив високої температури знищує більшість хвороботворних бактерій. І випадки отруєння сирим м'ясом не такі рідкісні, як можна побачити з інформації ЗМІ. Щоб гарантовано смажити, потрібно знати, що там відбувається з температурою всередині продукту. Ну і звісно сире тісто, навіть якщо не несе небезпеки, то точно не додасть прихильників кулінарії.
Треба визнати, що з контактним вимірюванням температури мають справу в побутових умовах найбільш педантичні з нас, у найкращому розумінні, а на підприємствах громадського харчування, в столових і ресторанах, недорогий цифровий кухонний термометр зонд FLUS TT-02 - практично незамінний інструмент для безпосереднього контролю температури приготовлюваних страв, також взагалі не лише готових виробів, а будь-яких напівфабрикатів на всіх етапах виготовлення на різних шарах-глибинах.


Фактично це вимірювальний зонд довжиною 15 см, жорстко з'єднаний з електронним блоком управління та відображення результатів вимірювання, а також налаштувальними кнопками.

Вимірювання температури їжі на різних глибинах

Якщо ми вже заговорили про м'ясні страви, а модель FLUS TT-02 ідеально підходить для цих цілей, то про ступінь високотемпературної обробки складно судити за зовнішнім виглядом.

Якщо температура в духовці, на грилі або від розігрітої сковорідки вища за межі, зовні м'ясо покриється апетитною скоринкою, а всередині залишиться сирим.
Але для того щоб на глибині 5, 10 і навіть 15 см виміряти температури, інших варіантів, як скористатися  термометром для їжі, певно і немає - проникнути во внутрішні шари без гострокінчастого зонда не представляється можливим.

Можна звісно розрізати м'ясо, але:

  • во-перше, воно миттєво остигне;
  • во-вторе, витікатимуть соки і готовий виріб стане сухим і жорстким. 

Міцна металева голка легко проникає як в сире, так і в готове м'ясо, шашлик, котлети, і на дисплеї показується результат із точністю до 1 °С. Визнають, що вимірювання відбуваються з невеликою затримкою - приблизно декілька секунд, але по-перше, цього не уникнути - поки розігріється датчик температури і стабілізуються покази, пройде час, а по-друге, секунди не відіграють принципової ролі - за цей період продукт відчутно не зміниться за температурою.

Потрібно поглибити голку на глибину 7 см? Звісно. Ще нижче на 5 см? Теж немає проблем

Гострий зонд легко проникає через волокнисту, в'язку, і тим більше сипучу чи рідку масу. Взагалі можна сказати, що вимірювати температуру м'яса на глибині стає можливим завдяки низькій теплопровідності. З тієї ж причини м'ясо може погано просмажитись при короткому часі теплової обробки, або при ні високій температурі.

Прилад надзвичайно універсальний. Пиріжки, торти, булочки, батони – все підлягає контролю. Один “укол” і через кілька митей результат перед очима.

Звісно йдеться передусім про столові та кухні, де вимірювати температуру продуктів доводиться десятки разів на день. Скільки домогосподарок на кухні контролюють температурні показники інгредієнтів чи, наприклад, готового супу? Закипіло, відварилось і можна подавати на стіл.
Але якщо діяти строго за рецептом, яких в інтернеті безліч, і спробувати приготувати дві будь-які страви - по-старому, “на око” чи з контролем теплового режиму, будуть, як кажуть, дві великі різниці.

У всіх кулінарних процесах - копченні, варінні, смаженні, запіканні, кухонний, FLUS TT-02 добре служить, опосередковано забезпечуючи як чудовий смак, так і стоячи на сторожі здоров'я всіх членів родини, щоб мікроби були 100% знищені при нагріві до 250-300 градусів.

Для сипучих в'язких та рідких продуктів



Йдеться про крупу, борошно, мюслі і про горох, кукурудзу, рис. У даному випадку проблема не так актуальна, оскільки ці напівфабрикати зберігаються при кімнатній температурі. 
А от щодо каші, тіста, TT-02 FLUS дуже зручний. В цьому варіанті не так критично занурювати стрижень на всю глибину. Завдяки конвекційним потокам рідина перемішується досить активно. Це ж не океан з кількометровими глибинами, де ззовні температура води + 25°С, а біля дна +4°С.


В цьому зв'язку, відзначимо широкий діапазон, який досягає +300 градусів. З одного боку це добре і  практично перекриваються майже всі кухонні потреби.
З іншого боку, наприклад при вимірюванні води до 100 градусів і вище, потрібно обережно обходитися, оскільки від пальців утримуючих пристрій до киплячої рідини - молочної каши, компоту, води всього кілька десятків сантиметрів, і краще використовувати захисні рукавички - бризки все-таки і гарячий пар.
Незважаючи на зовнішню простоту, TT-02 має ряд корисних функцій:

  1. Запам'ятовування максимального/мінімального/останнього вимірюваного значень;
  2. Вибір одиниць вимірювання. Здавалося б чому, адже в наших краях все вимірюється за шкалою Цельсія? А що рецепти лише в україномовному сегменті? Так що і шкала Фаренгейта може знадобитись;
  3. Автоматичне вимкнення живлення подовжує життя батарейки.


Епілог
Мабуть, кожен з нас стикався з низьким рівнем сервісу в різних “забігайлах”, базах відпочинку, коли до столу подається відверто холодна гречана каша чи напівсира тефтеля. Лаятися просто не хочеться на кухарів та офіціантів, але теоретично можна перевірити температуру продуктів, записати на відео, відправити в програму “Ревізор” і нехай гостромовні телеведучі критикують недобросовісне заклад громадського харчування на повну катушку!