Пн–Пт: 09:00–17:00 brom@brom.ua

Високотемпературна серія - пірометри ht-689X Xintest вже в продажу

Одним з перших критеріїв, серед як мінімум дюжини інших, при виборі пірометрів, є діапазон.
І якщо на нижню межу зазвичай рідше звертають увагу (найчастіше вона заходить в негативну область і становить -20~-30 ℃), то як раз верхня межа в значній мірі визначає клас вирішуваних завдань.
Якщо сьогодні досить доглянути пірометр з межею в 700 градусів і в доступному для огляду майбутньому здається, що на горизонті не спостерігається ну зовсім нічого, вище цього здавалося б солідного кордону, це зовсім не факт. Найчастіше є сенс переплатити, нехай навіть ціна буде трохи вище. А значить мають бути додаткові фінансові витрати.

Завжди прикро, якщо не вистачить якихось 100 градусів і дисплей мовчки покаже переповнення.

Нова серія з 4-х моделей від виробника Xintest по-перше “переступає" межу в 1000 градусів, а по-друге кожен із зазначених вимірювачів температури володіє вичерпним набором функцій для вирішення широкого кола складних технологічних питань на підприємствах промислових компаній України, включаючи металургійні операції і термообробку.

HT-6896 HT-6897 HT-6898 HT-6899
+1350℃ +1650℃ +1850℃ +2200℃

Як ми бачимо, низькотемпературних тут немає і близько.


А чим хороші високотемпературні, тим що вони однаково успішно виміряють як температуру стіни в кімнаті, так і розпеченої металевої заготовки.

Широкий діапазон завжди краще. Це як раз той випадок, коли покупка планується на перспективу, з запасом, щоб “вистачило”.



До речі по всім іншим технічним характеристикам, крім температури, прилади нічим не відрізняються, так що досить розглянути можливості будь-якого з них, наприклад самого “молодшого” – HT-6896.

По кожному в описі у відповідній картці товару можна подивитися відеоролик, в якому розглянуті всі режими роботи, почитати відгуки, і зробити замовлення.




 

Новачки від Xintest! Пірометри для вимірювання високих температур

  1. Оптична роздільна здатність 50:1
  2. Термопара – виконує 2 функції
  3. Режим сканування
  4. Реєстратор температури на 100 осередків
  5. Контроль діапазону

Оптична роздільна здатність 50:1

Саме цей показник характеризує приналежність до професійного класу. Чим більше показник оптичного візування, тим з більш дальньої відстані стає можливим виміряти температуру об'єктів. 

  1. У найпростіших недорогих пірометрах з показником 12:1 або 16:1 справа саме так і йде. Точне значення температури ми можемо і отримаємо, але для цього доведеться наблизитися ближче.
  2. А значить зі зниженням оптичного візування, втрачається ключова перевага – можливість не підходити і при цьому отримувати інформацію про температуру.


У HT-6896 в цьому плані все гаразд – 50:1 відмінна цифра.

Причому безпосередньо пов'язана з верхньою температурною межею.

Зрозуміло, що чим вище температура – 100, 500, 1000 градусів і більше, чим далі необхідно відійти виробничому персоналу на безпечну дистанцію.

Саме тому показник оптичного візування просто не може бути малим.


В іншому випадку в оптичну лінзу почне потрапляти паразитне теплове випромінювання від сторонніх об'єктів.

А як досягається така фокусування 50: 1?
В першу чергу це якість оптики.
Можна провести паралелі з телескопами на орбіті. Якщо лінзу не відшліфована до заданого допуску, про те, щоб розглянути далекі галактики доведеться тільки мріяти, незважаючи на мільярди витрачених доларів.
На землі звичайно про таку прецизійну точність і витрати немає сенсу говорити, і тим не менш відповісти на часте питання “а як вибрати варіант дешевше, тільки щоб був високотемпературний та з високою роздільною здатністю і ціна не кусалася”, можна однозначно:
Не вийде – витрати на виробництво вище, ніж у бюджетній серії. Ну хіба якщо розглянути варіант б/у.



Ось ця сама лінза і розташована в передній частині корпусу.

Також спостерігаємо лазерний покажчик, що включається по нашій команді. Інфрачервоне випромінювання не видно, і щоб підстрахуватися, бажано лазер відразу фокусувати в центр об'єкта, що цікавить нас.

Курок виконує кілька функцій, про що ми розповімо.

Більш того, в одному з режимів без нього взагалі можна обійтися і при цьому проводити вимірювання.

 



 

Термопара – виконує 2 функції

Датчик поставляється в комплекті і підключається в роз'єм збоку за потребою.


Справа в тому, що HT-6896 – двоканальний.

При підключенні зовнішнього датчика температури, відображаються негайно 2 рядки, причому обидва значення актуальні – вимір йде паралельно:

 

  • безпосередній, контактний вимір температур (до речі теж до чималої межі +1370℃) – тільки перша функція пірометра;
  • а ось друга – підстроювання коефіцієнта емісії. Це необхідно, оскільки невідомо з якими матеріалами доведеться зіткнутися – з полірованою сталлю або окисленою міддю, з керамічною плиткою або розігрітими каменями в сауні.

А кожен з матеріалів відрізняється різним співвідношенням відбитого і поглиненого ІЧ випромінювання. І якщо ваш помічник не отримає “підказку”, помилка може досягти десятків градусів.
Щоб підібрати коефіцієнт і потрібен еталонний вимірювач.

До речі ще раз про вартість – якщо в корпусі фактично два прилада, то завжди вийде дешевше, ніж окремо.

Режим сканування

Це режим, за якого натискати на курок не обов'язково. Питання, що зазвичай автоматично відключається живлення через заданий час. Це логічно, адже прилади живляться від батарейок, і якщо забув відключити, то заряд через кілька годин вичерпається.
А що робити, якщо необхідно здійснити моніторинг температури протягом наприклад 2-х годин, спостерігаючи як плавно змінюються показання ?




Режим безперервного сканування або по-іншому званий блокування вимкнення не дає відключитися.

Поки ми самі не зробимо вихід з режиму сканування.

Блокування призводить до того, що курка взагалі торкатися не треба.

До речі в певній мірі це і спрощує управління.

У режимі сканування на дисплеї відображається значок – замочок.


 

Але виникає питання – ми направляємо прилад на деталь (заготовку, обладнання тощо) і його не можна змістити ні на 1 градус. Причому протягом десятків хвилин.

Але чим далі дистанція, тим більша ймовірність помилки.

Це те ж саме, як снайпер цілиться з відстані в 1 км. Будь-яке зміщення дула в долі міліметра призведе до відхилення в стрільбі в метри.

При ручному утриманні домогтися цього неможливо – рука втомиться.

Для цих цілей у комплекті постачання до безконтактного професійного пірометра HT-6896 (як і для всіх з цієї лінійки) йде штатив-тренога, яка нагвинчується на гвинтовий роз'єм.

Реєстратор температури на 100 осередків

Точніше було б сказати це електронна пам'ять.



Запис в осередки проводиться вручну при включенні режиму LOG.

Збереження можна починати з будь-якого елементу, причому робиться це цікавим чином. Курок натискається і утримується, а по кожному натискання на червону кнопку, в пам'яті фіксується поточна температура, а лічильник заповнених осередків збільшується.

 



До речі на червону кнопку покладено ще декілька функцій: включення/виключення, підсвічування і лазера.

Контроль діапазону

Режим сканування ми розглянули, а ось контроль заданого температурного діапазону можна ще назвати режим калькулятора і зумера.



Ця опція дозволяє:

  1. Автоматично розрахувати, чи входить поточна виміряна величина в задані межі.
  2. Включати звуковий сигнал, якщо не входить.

Чому калькулятор ?

Тому що лічити про себе нічого не треба.

Уявімо собі, що за зміну потрібно виміряти температуру 100 заготовок і кожна з них повинна бути не гаряче 300°С і не холодніше 250°С.

Здавалося б все просто, але людині властиво помилятися через те, що вона банально втомлюється. Фізично і розумово. А пірометрам відпочинок не потрібен. Якщо щось не так, вони просигналізують. Підстрахують свого господаря.