Пн–Пт: 09:00–17:00 brom@brom.ua

Нейронні мережі та лазер проти мурах

Боротьба з комахами – повзаючими (тарганами і мурахами), літаючими (комарі і мухи) реально виводить з себе і забирає у нас масу нервових клітин.

А ось інженерна думка може змусити ці самі клітини, тільки штучні – нейронну мережу, виганяти … мурах

Інженера компанії Nvidia Роберт Бонд вже давно просто дістали мурахи в будинку. Особливо коли вони забиралися на стіл в надії поживитися людської їжею. Отрути від комах в кухні точно не варіант - небезпечно для людей.
Замість того, щоб піти за банальним шляхом винищення: купити електричний знищувач комах, він вирішив застосувати свої знання на практиці.
Nvidia відома не тільки по відеокартам для персональних комп'ютерів, але і давно славиться своїми розробками в області штучного інтелекту.
Гіпотеза Роберта була амбітною і полягала в наступному.
Чи можливо створити автоматизовану систему, щоб не винищувати комах, знайти за допомогою відеокамери, однозначно ідентифікувати їх, щоб не сплутати з тими ж тарганами або павуками, відстежувати їх переміщення на заданій площі, позбавити від їх присутності за допомогою обраного методу.

Для реалізації цих цілей був розроблений і впроваджений супер технологічний лазерний прилад на основі навченою нейромережі.
Алгоритм наступний.

  1. У нейросеть завантажуються мільйони зображень для встановлення набору ознак, щоб відрізнити мурашки від інших комах. Фактично це штучний інтелект, який навчається також як дитина отримує інформацію про навколишній світ.
  2. Відеокамера відстежує в режимі онлайн обрану ділянку.
  3. З появою в поле зору рухомого об'єкту, проводиться ідентифікація.
  4. Якщо це мураха, в нього направляється лазерний промінь.
  5. Як тільки комаха, роздратоване сигналом, виходить з “зони обстрілу”, перебігаючи вліво або вправо, туди ж переміщається і промінь лазера.
  6. Процедура повторюється, поки мураха не покине зону, що охороняється.

Спочатку Роберт планував вибрати потужний лазер, але потім, подумавши, що промені можуть потрапити в очі онукам, снують по дому, зупинив свій вибір на малопотужному випромінювачі 5 мілівата.
Втім цієї потужності виявилося цілком достатньо, щоб впливати променем і ефективно впливати на плазунів шкідників.
Переміщення променя проводиться в момент повороту дзеркала. Це система управління рухом променя.

Кілька фотографій дива інженерної думки.

Між іншим Роберту Бонду вже за 60. Хто говорить, що в такому віці не беруть на роботу?
Таких фахівців не тільки візьмуть, але і будуть боротися за нього. З такою ж наполегливістю, як він з мурахами в своїх оселях. Професіоналізм і унікальність завжди були і будуть в ціні. Незважаючи на роки.

Роберту досить додати в своє і так напевно велике портфоліо, всього лише один пристрій, описаний нами і вишикується черга з роботодавців...