Пн–Пт: 09:00–17:00 brom@brom.ua

Як в Південній Кореї вирішують проблему п'яних водіїв

В інформаційному просторі українських ЗМІ мало не щодня з'являються новини про "п'яні" аварії на дорозі.
З травмами, а часто і летальними наслідками.
Влада підвищують штрафи, які вже досягають десятків тисяч гривень, хоча користі з того мало. Все одно п'ють, все одно їздять, все одно вбивають - інших учасників дорожнього руху та пішоходів.
У зв'язку з цим цікавим є досвід інших держав.
Напевно вже не секрет, що в країнах Азії покарання за багато видів правопорушень і злочинів можуть бути дуже жорстокі. Наприклад в Китаї за корупцію запросто можуть засудити до смертної кари.
А ось в Південній Кореї за п'янку за кермом, яка призвела до загибелі людей, можна отримати довічне.
Цікаво, що ініціатива в цьому плані йде далеко не завжди зверху, а під впливом громадянського суспільства.
Але перш ніж перейти до цієї теми, відзначимо, що в Південній Кореї засуджений вже 4-й (!) екс-Президент країни. Нам би тільки вчитися у них.
Ось всього 2 новини, датовані 2018 роком. Без коментарів.

25 вересня поточного року в південнокорейському Пусані (місто-мільйонників) 26-річний водій, перебуваючи за кермом у стані алкогольного сп'яніння, збив солдата строкової служби, що знаходиться в звільненні. Юн Чхан Хо (так звали потерпілого) провів в комі 46 днів, але так і не зміг повернутися до життя. Знайомі, друзі і родичі, підтримані прихильниками, зажадали переглянути і посилити законодавство для п'яних водіїв.

Наполегливі громадяни до йшли до законодавчих органів. В результаті депутати відреагували і внесений ряд змін в законодавство.

Найголовніше – якщо з вини п'яного водія, загинула людина, винуватець може отримати термін аж до довічного ув'язнення

Ніхто не сперечається, автомобіль – джерело підвищеної небезпеки. І на дорозі різний може бути. Або колесо лопне, або “підреже” хтось.


Але одна справа потрапити в аварію тверезим, для чого достатньо перевіритися цифровим алкотестером, щоб бути впевненим і жоден поліцейський не зміг причепитися зі своїм професійним вимірювачем, інше – стати “алкогольним снарядом” на колесах.

Нерозумно через одну або кількох чарок провести залишок життя в ув'язненні.

Випив, збив на смерть людину і життя пройшло даремно. І світ спостерігається тільки через тюремні грати.

Але наголошуємо на цьому не у нас, а в Південній Кореї, де смертельні випадки за участю п'яних водіїв фактично прирівняли до найбільш тяжких злочинів (в країні діє мораторій на смертну кару). Мінімальний термін ув'язнення за ДТП зі смертельним результатом – 3 роки (раніше був 1 рік).
Якщо ж постраждали люди, але на щастя без смертей, то алко-водії все одно пошкодують, що вирішили сісти за кермо в нетверезому вигляді. Звичайно найбільш "безбашенним" і алкометр до лампочки, тоді їх чекає ...

Покарання: від 1 до 15 років (!) або від 8,8 до 26 тис. доларів штрафу.

Зазначений комплекс посилюють нововведень отримав назву “Законів Юн Чхан Хо” в пам'ять про загиблого у вересні солдата під колесами водія, що випив.