Пн–Пт: 09:00–17:00 brom@brom.ua

Два життя за 0,4 проміле

Десятки і сотні тисяч наших громадян працюють в Євросоюзі, перераховуючи своюм сім'ям в Україні за європейськими мірках не такі вже великі суми, але дозволяють вижити дружинам і дітям в епоху “реформ”.
Та ось тільки в заголовки новин українці потрапляють все частіше у кримінальних приводами. Правда, треба відзначити не завжди з власної вини. Неприязнь, історичні питання і націоналізм дають про себе знати.

Але ось наступна новина явно на совісті нашого співвітчизника. І що з цим робити ?

 

Собі не довіряй – видих алкотестером перевіряй !

Безвіз добре, заробітки на чужині для працюючих теж не погано, питання звичайно до держави, чому не забезпечили високооплачувані робочі місця на нашій батьківщині, а ось п'янка за кермом просто жахлива. У будь-якій країні світу
Питань виникає маса, оскільки якщо водій сідає за кермо, тут переплітається цілий клубок психологічних, кадрових, культурних, історичних, організаційних проблем.

І справа звичайно не тільки в Польщі.
Все частіше лунають голоси від МВС і навіть Прем'єра про посилення відповідальності за водіння у п'яному вигляді, тому що Україна лідирує по ДТП серед Європейських країн. Тут і погані дороги, і культура водіння.
Але крім адміністративного або кримінального покарання, є особиста, персональна відповідальність:

  • за себе, за родину, яка може залишитися без годувальника;
  • за інших учасників дорожнього руху, які ніяк не розраховують, що звичайнісінька поїздка закінчиться подорожжю в світ інший.

Днями передавали, що середня зарплата в українців в Польщі становить 700 Євро.
За такі гроші можна не те що купити алкотестер брелок вартістю в українській валюті менше 500 грн., а ціна на найпростіші персональні вимірювачі алкоголю становить нижче 250 грн. !
Ну ніяк не можна сказати, що це дорого. Яка б не була зарплата або пенсія. Хоч в Євросоюзі, хоч в Україні.
І тут не йдеться про те, щоб “я хочу вибрати алкометр найточніший”, ”потрібен з широким межею вимірювання”.
 


При 0,4 проміле алкоголю точність до сотих не важлива



Навіть самі дешеві портативні алкотестери за габаритами, вагою і зовнішнім виглядом схожі на пульт автомобільної сигналізації, явно просигналізують про небезпеку червоним світлодіодним індикатором (вище 0,05‰), оскільки допустима доза спирту перевищена в багато разів.

Прилад для визначення алкоголю, точніше спиртної пари в повітрі, що видихається, навіть без дисплея і тим більше "наворотів", властивих професійним алкотестером, наприклад проти обману, ”мовчазно підкаже” – сьогодні краще взяти відгул, проспатися, а завтра вже на роботу.


 

Може часу багато потрібно для вимірювання? Не встиг перевіритися ?

Якщо підсумувати час 1-го прогріву і безпосереднього вимірювання, вся процедура займе не більше 30 секунд !

Хіба в цьому питання?
Якраз саме час перефразувати відому приказку : “Поспішиш – людей…”. Ні, не насмішиш, а принесеш травми і горе.
Питання до роботодавця.

  1. Де контроль перед виходом на лінію?
  2. Чи лікар, який перевіряє водіїв, у відпустці?
  3. Чи економлять на зарплаті медичних працівників ?

Прилад вимірює алкоголь з цілком пристойними параметрами коштує в кілька разів менше зазначеної вище суми щомісячного заробітку. Причому на відміну від лікаря, йому не потрібно еплатіть зарплату, перераховувати податки в бюджет і він готовий до вимірювань 24 години на добу.



Дивимося ще кадр з цієї аварії.

Якщо "пити чи не пити", питання спірне с точки зору культурних традицій, і ситуацію з вживанням алкоголю навряд чи можна змінити, то дилема “дихати або не дихати в мундштук” повинна бути вирішена однозначно.